Таке зимове свято, як Новий рік, багато хто чекає з особливим нетерпінням та передчуттям. Заздалегідь продумується вбрання, складається список бажань та подарунків, а також меню новорічного столу. І саме останньому найчастіше приділяється особлива увага. Тим більше, якщо у святкову ніч прийдуть гості.
Багато хто, готуючись до нового року, замислюється і про те, як догодити символу, який пануватиме цілий рік. Тому меню, у тому числі і новорічні гарячі страви, розробляються з ретельністю та фантазією. Особливо коли хочеться здивувати та вразити домочадців та всіх присутніх за святковим столом.
Вишукані рибні страви для новорічного столу
До новорічного свята готуються ретельно та скрупульозно. Цієї ночі стіл ломиться від вишуканих, рідкісних, дорогих страв. Причому це можуть бути як м'ясні, так і рибні страви. Саме на це свято багато господинь готують морепродукти. Якщо йдеться про рибу, то це дорогі сорти, які щодня люди не можуть собі дозволити.
Є рецепти, з якими стіл у новорічну ніч набуде особливої вишуканості.. Нові гарячі страви обов'язково припадуть до смаку і, безперечно, сподобаються всім присутнім. Головне не боятися куштувати собі рецепти, які здаються складними у виконанні, але насправді не викличуть особливих труднощів.
Лосось у медово-гірчичному маринаді
Така риба як лосось вважається ідеальним продуктом для святкового столу. Вона сама по собі дуже смачна і корисна. Така гаряча страва на новий рік 2025 року стане окрасою всього столу.
Готувати його досить легко. Завдяки поєднанню гірчиці та меду відтінятиметься смак самої раби. При цьому страва придбає цікаві азіатські нотки.
Для приготування знадобиться:
- стейк лосося;
- одну чайну ложку меду;
- дві маленькі ложечки гірчиці зернистої;
- столову ложку соку лимона;
- стільки ж олії оливкової;
- дві краплі вустерського соусу і дві великі соєвої ложки.
Щоб приготувати таке вишукане гаряче до нового року 2025 року, почати слід з маринаду. У невеликій ємності слід змішати сік лимона, олію оливи, гірчицю, мед та два соуси. Усі інгредієнти ретельно перемішуються, щоб вийшла однорідна маса.
Солити отриманий маринад не потрібно. Завдяки соєвому соусу це завдання вирішується саме собою. Якщо зернистої гірчиці під рукою не виявилося, дозволяється використовувати іншу. Головне, щоб вона не мала надмірної гостроти.
Коли маринад готовий, стейки лосося укладаються у форму запікання. А потім ретельно поливаються зробленим маринадом і забираються в холодильник на півгодини. У цей період червону рибу рекомендується перевертати, щоб усі сторони лосося добре просочилися.
Через цей час страва дістається з холодильника і ставиться в духовку на п'ятнадцять хвилин. Випікається червона риба в маринаді за 200 градусів. Накривати її зверху фольгою не потрібно. На лососі має з'явитися невелика апетитна скоринка.
За цим рецептом рибка виходить соковитою та смачною.. Така цікава новорічна гаряча страва має необхідну вишуканість, щоб прикрасити святковий стіл.
Мідії, запечені з пармезаном та зеленню
Морепродукти часто можна побачити на різних урочистостях. Зимове свято 2025 року не є винятком. Дуже смачно і незвичайно виглядатимуть мідії, запечені із зеленню та сиром Пармезан.
При цьому слід враховувати, що така страва додатково піддається з нарізаним лимоном і вона з'їдається буквально відразу після приготування. Причому воно однозначно сподобається навіть тим, хто скептично ставиться до морепродуктів.
Для приготування знадобиться:
- вісім чи десять штук великих мідій;
- сто грам олії вершкового;
- пару зубчиків часнику;
- пучок цибулі-шалоту;
- двадцять грамів пармезану;
- сіль і перець;
- рибний бульйон;
- оцет та панірувальні сухарі.
Мідії слід попередньо очистити. Цибуля-шалот і часник дрібно рубаються. Сир заздалегідь натирається. Потім на сковороді розтоплюється вершкове масло. До нього закидається часник та цибуля. Все це слід поперчити, додати солі та в сковороду влити бульйон. Туди вирушає оцет і пармезан. Усі інгредієнти ретельно перемішуються.
Готовим соусом змащуються мідії. Зверху вони додатково посипаються панірувальними сухарями. Запікається така страва при 180 градусах лише сім хвилин.. Більше не треба перетримувати. Піддається така страва з лимоном.
М'ясні страви для новорічної вечері
Не знаючи, що приготувати на гаряче до Нового року, не варто забувати про завжди перевірений варіант. Йдеться про м'ясні страви. Їх також можна подати красиво та вишукано, створюючи відчуття святкового столу.
Можна вибрати універсальні рецепти, які найчастіше зустрічаються у новорічну ніч. А можна трохи поекспериментувати та здивувати близьких людей новими смаками.
Качка, запечена з яблуками та журавлиною
Качку найчастіше в Європі обов'язково готують на різдвяні свята. Але ніхто не заважає таку страву подати на Новий рік. Причому готується не так складно, як здається здавалося б. Сама качка виходить соковита, з хрумкою ароматною скоринкою. Виглядає страва особливо урочисто.
Для приготування знадобиться:
- одна качка;
- 250 грам журавлини, мороженої чи свіжої;
- шість яблук;
- дві дрібні ложки цукру;
- дві великі ложки оцту винного;
- три ложки олії;
- щіпка солі та перцю.
Качку слід промити під проточною водою. Зсередини та зовні вона натирається сіллю та перцем. Потім треба приступити до яблук. У них видаляється серцевина, а всередину кладеться журавлина. Фрукти збризкуються оцтом і посипаються цукром. Качка викладається на деко, всередину її поміщаються яблука і зверху вона натирається олією.
Поки качка запікатиметься, її слід кілька разів перевернути. При цьому жир, який виділяється, також треба використовувати. Їм можна полити тушку. При подачі качка прикрашається часточками апельсина.
Яловичина, тушкована у червоному вині
Справжні м'ясоїди оцінять цю страву аристократів. Яловичина, яка гаситься в запашному вині, потім тане в роті. Причому алкогольний напій після випарювання залишає по собі дуже приємний післясмак самого винограду. Гаситься яловичина близько двох годин. Тому про це слід подумати наперед.
Щоб приготувати таке гаряче на новий рік, рецепти якого зустрічаються з невеликими відмінностями, знадобиться наступний набір продуктів:
- близько двох кілограм яловичої вирізки;
- два зубчики часнику;
- дві цибулини;
- томатна паста дві маленькі ложечки;
- розмарин;
- дві склянки вина;
- сімдесят грам олії вершкового;
- бульйон яловича одна склянка;
- сіль та перець за смаком.
Яловичину слід нарізати на шматочки невеликого розміру. Потім цибуля очищається і ріжеться кільцями. Часник подрібнюється. Береться каструлька, туди міститься 35 грам вершкового масла. Як тільки воно нагріється, туди вирушає м'ясо. Воно обсмажується із двох сторін. Потім яловичина перекладається на тарілку.
Після цього можна переходити до обсмажування часнику та цибулі. До них додається розмарин. Як тільки цибуля стане золотистою, до неї приєднується томатна паста. Після цього вливається бульйон та червоне вино. І вже у теплий соус знову перекладається м'ясо. Гаситься яловичина під закритою кришкою до двох годин.
Цікаві новорічні страви
Якщо хочеться подати незвичайні гарячі страви на новий рік, варто розглянути цікаві рецепти, які не будуть використовуватися на кожен день. Це можуть бути різноманітні пироги, кулеб'яки, плов чи різотто. Деякі з цих страв вимагатимуть часу на приготування, проте вони однозначно здивують гостей.
М'ясний пиріг з карамелізованою цибулею
Прекрасний варіант у новорічну ніч. Виглядає така страва гідно та святково. Пиріг випікається у формі рулету. І він може використовуватися як ситна закуска, особливо якщо йдеться про велику компанію. А цибуля, яка доводиться до стану карамелізації, надає йому пікантних ноток.
Спочатку цибулю слід обсмажити на сковороді з оливковою олією. До нього додається оцет бальзамічний та цукровий пісок. Все це обсмажується близько 10 хвилин, постійно помішуючи. Потім окремо обсмажується цибулина із часником. Коли ця суміш буде готова і охолоне, до неї додається фарш. Туди ж вирушають сухарі для панірування, розмарин та трохи пасти томатів.
Духовка розігрівається до 180 градусів. Деко застеляється папером. Готується тісто або береться листкове. Воно розкочується в тонкий шар. Зверху укладається цибуля. На нього акуратно слід викласти фарш. А потім усе разом згорнути у рулет. Верхівка пирога обмазується яйцем і вирушає до духовки. Випікається він сорок хвилин.
Вегетаріанський плов з горіхами та сухофруктами
Ще один варіант, який безперечно здивує присутніх. Готується він за аналогією зі звичайним пловом. Але замість курки та м'яса використовуються сухофрукти та горіхи. Чорнослив, курага, родзинки попередньо миються та замочуються у воді на пару годин. Горіхи також промиваються.
Потім на вершковому маслі окремо обсмажується підготовлена суміш. Головне не перетримати. Вона з'єднується з обсмаженою морквою та цибулею. Потім цю суміш додається рис, злегка підсушений на сковороді. Все заливається бульйоном і нудиться до повної готовності.
Десерти та солодощі для Нового року
Хочеться приготувати не лише гарячі страви на новорічний стіл 2025 року, а й смачні десерти. Адже завжди як приємне завершення вечора чи святкової ночі хочеться поласувати чимось солодким. І тут також можна виявити фантазію, приготувавши незвичайні страви.
Імбирні пряники з апельсиновою глазур'ю
Це ароматна та смачна випічка нікого не залишить байдужим. Для приготування пряників слід змішати 70 г меду, одне яйце, триста грам борошна, 80 г вершкового масла. Туди ж додається сто грам цукрової пудри, чайна ложка меленого імбиру, стільки ж кориці та какао.
Потім береться лимон та апельсин. Фрукти добре миються. Масло вершкове нарізується шматочками, мед з'єднується із содою. Останні два інгредієнти доводяться на водяній бані, поки суміш не набуде білого кольору. Туди ж вирушає олія. Все ретельно збивається. На завершення додаються інші компоненти та спеції.
У борошно додається цедра апельсина та лимона. Потім суха суміш акуратно вводиться в олію зі спеціями. Готове тісто розкочується. З нього робляться пряники різної форми. Випікаються вони десять хвилин за 180 градусів.
Сирні кекси з ягідним соусом
Апетитні сирні кекси не позначаться згубно на фігурі. Саме тому на них сміливо можна налягати у новорічну ніч. Для приготування кексів слід змішати 200 г сиру, одне яйце, три столові ложки сметани. Додати чотири ложки цукру, три ложки борошна та трохи розпушувача. Форми для кексів змащуються вершковим маслом.
Поки випічка готується, можна приступити до соусу. Для цього в блендері подрібнюються будь-які ягоди і до них додається цукрова пудра. Соусом поливаються готові кекси. І це буде найкращим завершенням свята. Причому можна полити як усі кекси, так і подати соус кожному окремо. Виглядає такий варіант аристократично та вишукано.
Якщо немає жодних ідей, які подати гарячі страви на НГ, рецепти можна взяти ті, що описані вище. Вони відрізняються вишуканістю, гарною подачею та оригінальністю виконання. Такі страви стануть окрасою святкового столу. Особливо коли стоїть завдання здивувати та вразити домочадців.
Аромат у будинку стоятиме неймовірний. При цьому готуються вони досить просто. А інгредієнти, які використовуються під час приготування, завжди знайдуться у магазині чи кухні у господині.
Присутні рідні та гості обов'язково оцінять новорічні гарячі страви, рецепти з фото яких можна знайти в інтернеті. Головне не боятися експериментувати та пробувати нові варіанти. Тоді успіх у кулінарії забезпечений, а новорічна ніч забарвиться новими смаками та ароматами.