Святковий стіл – невід'ємна складова новорічних заходів. Традиційно більшість російських сімей зустрічають бій курантів за столом, повним усіляких смаколиків.
Але якщо кілька років тому список стандартних страв на новий рік був скромнішим, то зараз меню стає різноманітним. Замість салатів та повноцінних гарячих страв популярними стають холодні та гарячі закуски, перетворюючи стіл на фуршет.
Якщо ви ще не знаєте, які приготувати закуски на новий рік 2025 і як їх оригінально подати сім'ї та гостям, у статті представлені різні оригінальні варіанти, які можуть сподобатися кожному.
Якими мають бути закуски на Новий рік 2025 року?
Новий рік буває лише раз на рік, тому вміст святкового столу має відрізнятись від повсякденного. За словами астрологів 2025 – рік Зеленої дерев'яної змії. З європейської точки зору змія – це Телець, який воліє збирати поряд все красиве, багате, смачне.
Але які продукти мають бути на столі 1 січня? Змія відноситься до м'ясоїдних тварин, тому в першу чергу вітаються на новорічний стіл закуски та салати з додаванням м'ясних та рибних інгредієнтів.
Холодні закуски на новорічний стіл 2025
Щоб догодити Змії новорічними стравами, варто задуматися про рибні, м'ясні салати у формі самої тварини.. Так як улюблена їжа символу миші, можна приготувати салат “Мишки”. Змійка любить свіжі інгредієнти, що не потребують тривалої термічної обробки, яйця, овочі, фрукти.
Яйця повинні бути на столі в обов'язковому порядку, незалежно від виду: фаршировані, як окремий інгредієнт, прикраса. Символ майбутнього року належить елементу дерева – кислому смаку, тому овочі, фрукти краще вибирати з кислими нотками.
Зелений наголошує на плодах відповідного кольору. До них відносяться:
- яблука,
- виноград,
- ківі,
- зелений перець,
- щавель,
- огірки,
- лайм,
- брокколі,
- горох.
Правильно поєднуючи ці продукти, можна зробити чудові страви, включаючи тих, які представлені в статті.
Святкові кошики з листкового тіста
Мініатюрні кошики з тіста, наповнені різною начинкою, гармонійно виглядатимуть серед закусок на новорічний стіл 2025. Тарталетки з овочами, морепродуктами, м'ясом можуть подаватися перед основною стравою для розігравання апетиту.
Готують кошики двома способами: спочатку випікають основу, потім начиняють або готують у духовці. Якщо господиня має форму, тарталетки вийдуть дуже акуратними, красивими.
Рекомендується вибирати бездрожжеве листкове тісто, яке відмінно підходить за рахунок своєї хрусткої, легкої текстури. Випікаючи кошики, важливо проткнути їх вилкою, зробити їм вантаж у вигляді квасолі або гороху на перші 10 хвилин, щоб дно не здулося.
Найбільш підходящими начинками для тарталеток стануть суміші з грибів, зелені, цибулі.. Добре поєднуватимуться сир із куркою, яблуком. Для любителів солодкого можна здійснити варіанти із заварним кремом, фруктами.
Салат Змійка
Щоб рік був благополучним у всіх сферах, обов'язково спробуйте приготувати салат у формі змійки. На просторах інтернету існує величезна різноманітність цієї страви, основою якої може бути як риба, так і м'ясо. У господарок немає обмеження у фантазіях: оформлення, поєднання інгредієнтів повністю залежить від кухаря.
Наприклад, можна розглянути наступний рецепт “Зелена змія”. Для приготування знадобляться такі продукти:
- Відварена картопля – 1 шт.
- Відварена морква – 1 шт.
- Горошок (свіжий або консервований) – 4 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1/2 шт.
- Солоні огірки – 2 шт.
- Свинячий карбонад або курка – 200 г.
- Рослинна олія
- Сіль, спеції за смаком
- Майонез
- Оливки (чи інші інгредієнти) – для прикраси.
Метод приготування курки чи свинини залежить від переваг. Можна посмажити зі спеціями, зварити. Горошок бланшують 3 хвилини окропу, після чого заливають крижаною водою, сушать. Картоплю, моркву нарізають маленькими кубиками. До них додають горошок, м'ясо.
Цибулю, солоні огірки також нарізають дрібним кубиком, додають до решти миску. Складові заправляють майонезом, надають салату вигляду змії. Зверху прикрасити її можна нарізаними оливками, що зображають луску.
Новорічні тарталетки Ялинки
Серед холодних закусок на новорічний стіл 2025 року тематична тарталетка однозначно приверне увагу тих, хто сидить за столом. Красиві, смачні можна приготувати на будь-який смак. Але головною особливістю є прикраса з тонкої огіркової скибочки, що фігурує ялинку на зубочистці.
Основу страви складає пісочна тарталетка будь-якої форми, яку можна купити у продуктовому. Найбільш популярною начинкою вважається поєднання плавленого сиру, варених яєць, червоної ікри.
Ніжні, дієтичні кошики з легким солонуватим смаком нікого не залишать байдужим. Для любителів морепродуктів підійде варіант із креветками, які також добре гармонують із яйцями та зеленою цибулею.
Якщо ви не хочете робити прикрасу з огірків, надати тарталетки форму ялинки можна іншим способом: викласти начинку невеликою гіркою, прикрасити подрібненим кропом, що імітує хвою.
Гарячі закуски на новорічний стіл 2025
Після того, як в меню було обрано холодні новорічні закуски 2025, варто задуматися про гарячі, смачні страви. Коли зустріч нового року відбувається у великій компанії, мало кому захочеться готувати основну гарячу страву. Воно займе не лише багато часу, а й сил.
Прекрасною альтернативою повноцінного гарячого стануть різні закуски. Смажені у фритюрі, запечені в духовці, приготовлені на грилі — будь-який варіант знайде свого фаната.
Крабові палички у клярі
Простий у приготуванні, але дуже смачний та цікавий делікатес. Основа успішної страви – правильний кляр. Це тісто, яке готується на основі борошна, води, яєць і спецій. Замість води можна використовувати інші рідини: пиво, розсіл, кефір і таке інше.
Крабові палички обволікають кляром і обсмажують до золотистої скоринки. Хрумкі зовні, ніжні всередині нікого не залишать байдужим. Однак, щоб приготувати ідеальні крабові палички, потрібно враховувати деякі нюанси:
- Перед приготуванням палички обсушити паперовим рушником.
- Тісто для кляра не повинно бути надто рідким.
- Смажити палички потрібно в розігрітій олії.
- Кляр повинен покривати рівномірно начинку.
- Готові палички необхідно викладати на паперові рушники для просочення зайвої олії.
- Подавати страву гарячим із будь-яким соусом.
Для надання пікантніших ноток можна додати тертого пармезану або іншого сиру. Те саме стосується і спецій, які додають у тісто. Серед соусів варто віддавати перевагу тар-тару, томатному соусу або маринованому огірку.
Гаряча закуска з печериць
Страва з печериць користується величезною популярністю в багатьох кухнях світу. Як і білі гриби, вони є поширеним видом, що використовується в кулінарії.
Стандартне приготування смачної закуски на новий рік 2025 року включає тонку нарізку грибів, обсмажування зі спеціями на рослинній або вершковій олії до золотистого кольору. Надати додатковий смак, аромат грибів допоможуть часник, цибуля, перець, петрушка. На сьогоднішній день існують різні варіанти, що включають сир, вершки та інші інгредієнти.
Гаряче частування з шампіньйонів подають як окрему страву, начинки для пирогів, кошиків, бутербродів. Також не варто забувати, що гриби — чудова альтернатива для тих, кому не можна їсти м'ясо.
Наприклад святкового варіанта можна розглянути рецепт запечених грибів, фаршированих сиром, куркою. Для приготування знадоблятьсяя:
- Печериці – 500 г.
- Курячий фарш – 150 г.
- Твердий сир – 100 г.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик.
- Оливкова олія – 2-3 ч.л.
- Панірувальні сухарі – 30 г.
- Свіжа петрушка – 2 гілочки.
- Сушений чебрець – 1 гілочка.
- Сіль, спеції – за смаком.
Процес досить простий. Необхідно відокремити шапки грибів від ніжок. Ніжки разом із цибулею, курячим фаршем обсмажують до готовності. Коли начинка охолоне, до неї пересипають натертий сир, петрушку, панірувальні сухарі.
Готову сім'ю заповнюють шапочки печериць, зверху посипають сиром і відправляють випікатися на 15 хвилин. Завдяки своїй компактності, ситності гриби підходять для фуршету.
Смажені курячі кульки з сиром та виноградом
Як закуска на 2025 поєднує в собі різноманітність смаків, текстур, надаючи унікальне та апетитне поєднання. Курка чудово гармонує із фруктами, тому на новорічний вечір курячі кульки з фаршу, фаршировані соковитим, солодким виноградом вдало займуть своє місце на столі.
Сметана, тертий сир нададуть м'ясній страві додаткову ніжність. Краще якщо кульки будуть середнього розміру і проткнуті шпажками: так страва виглядатиме оригінально, зручно вживати.
Щоб приготувати ідеальні кульки, потрібно знати кілька особливостей приготування:
- Виноград для начинки вибрати без кісточок, темного кольору – так ягоди виділятимуться на тлі фаршу.
- Соковиті кульки вийдуть з м'яса гомілки, стегна.
- Кульки краще формувати сирими руками, щоб фарш не прилипав до пальців.
- Інгредієнти можуть бути перемішані разом, а потім сформовані, або робити шари послідовно.
Смажені курячі кульки подаються як самостійне блюдо, що становить бутерброд зі свіжими овочами.
Незвичайні закуски на Новий рік 2025
На новий рік смачної та незвичайної їжі багато не буває. Щороку господарки намагаються привнести щось нове у власне вечірнє меню. Маленькі перекушування стали популярними частуваннями, до якого гостю люблять повертатися з келихом шампанського. А якщо вони ще й виглядають оригінально.
Чорні млинці з червоною ікрою
Серед сучасних, модних незвичайних закусок на новий рік 2025 року завжди знайдеться місце для російської традиції, яка в поєднанні з європейською готикою стане ефектною прикрасою. Чорні млинці з червоною ікрою – царська їжа у незвичному виконанніСекретний інгредієнт якого – натуральний барвник чорного кольору.
Процес приготування нічим не відрізняється від звичайних млинців. Як барвник можна використовувати чорнило каракатиці, вугілля, харчовий барвник, який додається в саме тісто.
Щоб приготувати апетитні млинці, знадобляться такі продукти:
- Молоко – 1 склянка.
- Борошно пшеничне (вищий сорт) – 1 склянка.
- Чорнило каракатиці (інший барвник) – 4 г.
- Курячі яйця – 2 шт.
- Оливкова олія – 30 мл.
- Вершкове масло – 60 г.
- Сіль, цукор – 1 щіпка.
Подавати готове частування можна начинкою або без. Достатньо скласти їх навпіл, згорнути в щільний рулон, викласти вертикально зрізом вниз. Зверху прикрасити шапочкою із червоної ікри. Для надання тарілки більше яскравих кольорів можна прикрасити крес-салатом.
Гаряча страва Вулкан Фудзіяма
Коли в меню хочеться додати прикольні закуски на новий рік, гаряче з рідкісною назвою, ефектним зовнішнім виглядом стане відповідним претендентом. Незважаючи на грізну назву “Вулкан Фудзіяма” складові є досить простими: картопляне пюре та тушковане м'ясо.
Вся особливість гарячого полягає у правильній подачі: картопляне пюре потрібно викладати у формі гірки, навколо якої красиво викладені шматочки приготованого м'яса. Верхівку вулкана можна прикрасити кетчупом чи томатною пастою, зображуючи лаву.
Щоб зробити подачу ще гарячіше, зверху вулкана можна зробити ямку, в якій перебуватиме половина яєчної шкаралупи, наповненої спиртом. Під час презентації гостям спирт підпалюють, надаючи частування справжнє виверження.
Салат Скринька з коштовностями
Серед нових закусок на новорічний стіл обов'язково має бути салат, який принесе до сім'ї достаток. Вишуканий салат має не тільки оригінальне оформлення, але й приголомшливий смак.
Щоб приготувати “Скриньку з коштовностями”, знадобиться:
- Морський коктейль – 500 г.
- Варені яйця – 2шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Майонез
- Червона ікра – 2 ч.л.
- Вершковий сир – 300 г.
- Буханець білого хліба – 1 шт.
- Ікра палтуса – 2 ч.л.
- Часник – 1 зубчик
- Солодкий перець – 1 шт.
Важливою ланкою салату є буханець хліба, що є скринькою. Хліб необхідно розрізати так, щоб верхівка стала кришкою. М'якуш прибирають. Для зовнішньої прикраси скрині потрібно розплавити вершковий сир із часником, сіллю.
Теплою сумішшю обмазують буханець зовні в кілька шарів, прикрашаючи трикутниками перцю, листочками петрушки. Для начинки потрібно зварити морський коктейль близько 5 хвилин, а потім обсмажити кілька секунд з цибулею та морквою на олії.
До готової суміші додати|добавляти| яйця, моркву, солодкий перець. Всі інгредієнти заправляються майонезом, викладаються в буханець. Прикрасити скриню можна намистами з червоної ікри.