More
    ГоловнаПасікаЯк добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    Як добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    Бджоли дають чимало корисних та смачних продуктів, одним з яких є маточне молочко. Це напрочуд корисний продукт, який активно застосовується в терапії, косметології.

    Що ж це таке і як добувають у бджіл маточне молочко самостійно?

    1 - Як добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    Що являє собою продукт?

    Натуральне маточне молочко бджіл має желейну форму та насичений білий колір. Смак продукту цікавий – різкий, пекучий із невеликою кислинкою. Молочко отримують природним шляхом, вибираючи його у бджілок, вік яких не старше 15 діб. Бджілки виробляють молоко, щоб прогодувати личинок матки, зберігається воно у спеціально сконструйованому маточнику. Цікаво, що одна сім’я бджіл може закладати до 10 маточників у вулику одночасно, точне значення залежить від виду бджіл та умов їх утримання.

    Процес видобутку маточного молока

    У стандартних обставинах, у природі бджоли виробляють обмежену кількість маткового молока, і навіть те, що є «по-максимуму» отримує матка вулика, для якої воно і призначається. Але є кілька ефективних технологій, які допомагають створити більше продукту в стільниках.

    sbor matochnogo molochka 2 - Як добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    «Заміна матки»

    Перший варіант менш ефективніший за інші, тому використовується не так часто, але при цьому відмінно підходить для новачків. Для цього необхідно буквально 2 осередки закласти, з яких потім проводитиметься збір продукту.

    «Роїння»

    Це досить небезпечний для бджіл метод, який може викликати втрату всіх трудівниць, тому він не рекомендується до використання новачками. Але досвідчені бджолярі можуть спровокувати умови, щоб бджоли тягнули велику кількість маточників, і відповідно утворювалося більше маточного молочка.

    «Осиротіння»

    Вивчаючи питання, як отримують маточне молочко не можна не відзначити найбільш затребуваний метод – осиротіння бджілок. Він вважається найпоширенішим завдяки високій ефективності. У такому разі бджолам необхідно створювати більше маточників. Кожен сорт «трудівниць» має своє максимальне значення. Найбільше маточників і молока виробляють кавказькі породи (понад 50 маточників за 1 раз). У такому випадку знадобиться залишити рій без матки, забравши її, що дозволяє стимулювати вироблення збільшеної кількості препарату.

    sbor matochnogo molochka 3 - Як добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    Вибір конкретної методики полягає в індивідуальних біологічних особливостях кожного виду.

    Читайте також:  Лікувальні властивості трутневого гомогенату

    Оновлені методики

    Щоб отримати більше маткового продукту багато досвідчених бджолярів вдаються не тільки до традиційних способів, але і до нових методик.

    Спосіб «Міллера»

    Бджолярам необхідно встановити у вулик додатково близько 4х воскових листків, розташувавши їх між планками розплоду. У такому разі «смугасті комахи» витягатимуть вощину, примножуватимуть кількість личинок. Після цього слід використовувати технологію «осиротіння», рамку з розплодом проріджують. Якщо все зробити правильно, вже за 3-4 дні можна збирати перше маточне молоко. Після цього обов’язково поставити нову рамку.

    Воскова миска

    Це нескладний спосіб, який можна виконати самостійно. Дерев’яну заготовку під миску (не більше 10 см у діаметрі) охолодити, занурювати в розтоплений віск і обертати до застигання. Ця конструкція виконується для перенесення личинок. Після 3-х днів можна готувати нові миски виймати маточники з продуктом.

    4 - Як добувають у бджіл маточне молочко бджолярі

    Методика «Джентера»

    Вивчивши питання, як видобувають маточне бджолине молочко, варто знати, що є метод виробництва маточного молока без необхідності переносити личинки. У такому випадку необхідно використовувати додаткові пластикові стільники, досвідчені пасічники рекомендують заглушку (донце з пластику) з личинкою акуратно кріплять у рамці у вулику. Осередки з воску рекомендують тримати постійно в охолодженому стані, вони повинні бути герметичними. У холодильнику за температури +3 можна зберегти воскові осередки до 1 року.

    Як добувають з маточника маточне молочко, відео покажуть тонкощі роботи в кожному окремому методі.

    Безпека: поради та рекомендації

    Що гарантовано отримати якісне маточне молоко варто дотримуватися кількох нескладних правил:

    1. Перед проведенням будь-яких маніпуляцій виконувати дезінфекцію рук, використовувати стерильні речі.
    2. Всі інструменти, оснащення має бути продезінфіковано, повністю стерильними.
    3. Ємності, які будуть використовуватися, повинні бути виконані зі скла або алюмінію.

    Вже на 6-7 день можна зібрати повний об’єм бджолиного молока. Зрізати маточники рекомендується виключно новим, стерильним ножем чи скальпелем. Також для збирання самого продукту можуть стати корисними скляні палички або інвентар із пластмаси, а також шприци (заздалегідь продезінфіковані).

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Гарячі Новини