More
    ГоловнаКалендарКоли починається Великий Піст в 2022 році?

    Коли починається Великий Піст в 2022 році?

    Переважна більшість жителів України – набожні люди. Вони постійно навідуються до храму, дотримуються постів, щоденно загартовують свій дух та тіло, не забувають про важливі релігійні традиції, які були встановлені багато років тому. Дуже значущою подією є саме піст. Він дозволяє загартувати свій дух, підготувати його до боротьби з нечистими силами, очистити тіло та розум. Існують багатоденні та одноденні пости. Вони встановлюються за згадку про певну подію та мають своє особливе значення. Найважливішим постом вважають Великий піст. Календар Великого Посту в 2022 році знадобиться кожному, хто хоче стати ближчим до Бога.Переважна більшість жителів України – набожні люди

    Значення посту для християн

    Піст – це не лише утримання від певних видів харчів та розваг. Це ритуал очищення від грішного за допомогою відречення від звичних кожному спокус. Саме за допомогою посту віряни набувають неабиякої сили духу, що дозволяє їм протистояти злим силам у боротьбі за свою душу. Таким чином, людина цілком схиляється перед Богом та його заповідями, відмовляючись від звичних кожному речей.

    Витримати піст може далеко не кожен, багато хто просто піддається спокусі, трошки відхиляючись від канонів. Також багато хто лякається, коли йому стає відомо, скільки триває Великодній Піст. Але тільки сильні духом можуть дійти до кінця. Але таке утримання може зашкодити непідготовленому організму. Саме тому варто попередньо проконсультуватися з лікарем. Постувати заборонено дітям, вагітним жінкам та людям, у яких є вади здоров’я.

    Коли буде Великий піст?

    Великий піст дуже довгий та суворий, але він найбільш значущий. Цей піст припадає на весну та не має конкретної дати. Його початок залежить від дати святкування великодня та визначається за допомогою місячного календаря. Цього разу підходящим початком є 15 березня, ось коли починається Великий Піст у 2022 році. Піст триватиме цілих 48 днів, що не так вже й мало. Коли буде Великий піст?

    Читайте також:  Календар офіційних свят в Польщі на 2022 рік

    Підготовка до цієї події та її традиції

    Традиція святкування Великого посту була закладена саме Ісусом Христосом, який провів 40 днів у пустелі без води, їжі та даху над головою. Ці блукання детально описані у Святому Письмі. А тому утримання він спокус – це один зі способів вшанувати діяння Спасителя та згадати про усі жертви, на які він пішов заради врятування людства.

    Важливо детально знати про усі тижні й седмиці Великого посту в 2022 році.  Піст розпочинається з першої седмиці. З цього часу розпочинається довга чотирьохтижнева підготовка до самого дійства. Священики акцентують увагу на тому, що для початку треба налаштувати себе духовно, а потім вже думати про тіло, тому що будь-яке тіло керується саме могутнім людським духом. Силу духу можна тренувати, дотримуючись заповідей та настанов.

    Взагалі кожна седмиця має своє особливе значення та нагадує про певні події, які описані у Новому Завіті. Перші сім днів розповідають про життя хворого грішника, який віднайшов у собі сіли для покаяння та зцілення власної душі й тіла, шляхом довгих молитов та благих діянь.

    Другий та третій тиждень нагадують про важливість смиренності, молитов, богослужінь та проповідей. Останній тиждень знаменує наближення Великого посту. Уже на початку останнього тижня рекомендується відмовитися від вживання м’яса, алкогольних напоїв. Під забороною також жирна та важка їжа. П’ятниця та середа, які є одноденними постами, становляться більш суворими. В цей час забороняється вживати їжу більше одного разу на добу.Під забороною також жирна та важка їжа

    Що не можна куштувати?

    Вже на початку цього дійства на голову людини звалюється купа заборон щодо вживання їжі. Дуже важливе значення має календар харчування в Великий піст, бо він детальніше розповідає про правила харчування в цей період.

    Читайте також:  Пам ятні дати травня 2023 року в Україні

    У понеділок першої седмиці набожні люди взагалі не повинні харчуватися. Їжа забороняється у будь-якому вигляді. Увесь свій час варто присвятити молінню та покаянню. Уже у вівторок заборони стають не такими суворими та дозволяється поступово збагачувати свій раціон хлібом, овочами, крупами та маслом. Під час другої седмиці християнам, що дотримуються посту, дозволяється куштувати лише їжу рослинного походження, яка не проходила термічної обробки та не містить рослинної олії. Схожих обмежень рекомендується також дотримуватися щоп’ятниці. Про пісні страви 2022 детальніше можна дізнатися в Інтернеті або спитати у священика.

    У суботу та неділю християнам можна вживати відварені овочі, рибні страви та навіть чергове вино. Останній тиждень, який ще іменується страсним тижнем, має трохи інший порядок вживання їжі. У четвер можна куштувати будь-які відварені овочі, а також рослинну олію, а от в п’ятницю треба повністю відмовитися від вживання їжі. В суботу не забороняються лише каші та вино. У неділю, коли святкується Великдень, можна приступити до святкової трапези.

    Детальніше про страсний тиждень

    Назва останньої седмиці була вибрана не просто так. Вона пішла від слова «страждання». Іноді цей тиждень це називають Великим, бо кожен його день отримав звання Великого. Цей період присвячений стражданням Ісуса Христа та його жертвам. Наприклад, в понеділок згадується Йосиф та його діяння. Вівторок – час, коли віддається дань проповідям Ісуса. Середа нагадує про страшну зраду Іуди. Четвер приурочений до Тайної вечері, а також нагадує про те, як під час молитви Ісус був схоплений стражниками. П’ятниця знаменує суд на Ісусом та його мученицьку смерть. Субота – час, коли вшановується погребіння Христа.

    Найбільш тяжкими днями цього періоду є середня, п’ятниця та субота. За час існування поста, під час страсної неділі встановлювалися особливі традиції, яких християни дотримуються й досі.

    Як в цей час проходять богослужіння?

    Період усього Великого посту є дуже значущою подією для кожного християнина. А тому в ці дні проводяться особливі добові круги богослужіння. Церемонії відбуваються у чітко визначений термін по понеділках, вівторкам, а також четвергам. В ці дні віряни мають відвідувати храм, щоб помолитися та очистити свій дух, забути про грішне.

    Читайте також:  Коли починається Великий Піст в 2022 році?

    Чи дійсно люди дотримуються посту так, як треба?

    Насправді, далеко не кожен дотримується усіх визначених церквою канонів. Всі знають, що можна їсти в Великий Піст, але сучасний темп життя вже давно почав диктувати власні умови, а тому у деяких навіть не вистачає часу на дотримання церковних традицій та відвідування богослужінь. Постійна зайнятість, стреси та нестача часу – ось головні вороги духовного станом на сьогодні. Деякі люди просто дотримуються полегшеної варіації посту, але треба пам’ятати, що вона не є канонічною.

    Інша причина, чому людям доводить ігнорувати Великий піст – це велика вартість овочів та фруктів на початку весни. Ріс у тім, що вони складають основну частину раціону під час посту, згідно з усіма правилами. Але у багатьох людей просто не вистачає коштів, оскільки ціни на ранні овочі та особливо фрукти просто захмарні.

    Але все ж є такі люди, які знаходять у собі сил та мають можливість дотримуватися усіх церковних канонів, не дивлячись на той комплекс негативних факторів. Ці люди відвідують церкву не тільки під час свят та торжеств, а й навіть у звичайні дні. Вони моляться за душі померлих близьких, а також здоров’я тих, хто ще живе.проходять богослужіння

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Гарячі Новини