Меню

Нові правила роботи в Польщі

Враховуючи врази більшу заробітну плату в Польщі та близьке сусідство, чимало талановитих українських фахівців відправляється в цю країну, щоб непогано підзаробити. Тому не дивно, що питання візи до Польщі 2019 так цікавить наших співвітчизників.

Нові правила роботи в Польщі

Особливості працевлаштування в Польщі та різновиди віз

Для того, щоб прибути в Польщу та розпочати тут трудову діяльність, кожному іноземцю, відповідно до польського законодавства, потрібно отримати спеціальний дозвіл на виконання чи то сезонної, чи то постійної роботи. Для цього потенційний працедавець звертається у відповідні державні органи та пише заяву про намір взяти на роботу іноземця.

Після цього роботодавець запрошує працівника, а той має змогу оформити візу.

Оскільки між Україною та країнами ЄС діє безвізовий режим, то українці можуть безперервно перебувати на території західної сусідки не більше 90 днів. Для довготривалої роботи знадобиться віза. За буквенними позначеннями таких у сусідній державі є 4. Нові правила роботи в Польщі дозволяють працевлаштовуватись іноземцям, лише в тому разі, коли у них оформлена так звана віза D. Інші – А, В, С для цієї цілі не підходять.

Окрім буквенних позначень, кожен такий документ повинен містити і цифрові символи, котрі підказують, який саме різновид трудової діяльності іноземець має право здійснювати на території Польщі:

  • 16 – призначена для студентів і буквально означає участь у програмі «Робота під час канікул»;
  • 04 – дає змогу здійснювати підприємницьку діяльність;
  • 05 – дає змогу українцям перебувати на території сусідньої країни та працювати там найманим працівником протягом 180 діб поспіль;
  • 06 – особа працевлаштована на основі інших документів.
Особливості працевлаштування в Польщі та різновиди віз

Що потрібно?

Вимоги до іноземців, котрі хочуть отримати дозвіл на в’їзд та працевлаштування в Польщі, постійно змінюються. Дізнатись нові правила видачі польської візи можна у візових центрах, а також в консульстві чи посольстві. Хоча сама процедура оформлення документів та кількість умов зменшуються, однак контроль за дотриманням точних правил постійно посилюється, адже і кількість охочих виїхати за кордон громадян невпинно зростає.

Щоб отримати таку бажану «перепустку», іноземцям варто підготувати такі основні документи.

  1. Заповнена спеціальна анкета. Повинна містити основну інформацію про особу. Скачати бланк такої можна на різних інтернет-ресурсах.
  2. 2 фотокартки (такого ж типу, як і до паспорту чи студентського квитка).
  3. Паспорт внутрішній, тобто той, що підтверджує громадянство певної держави.
  4. Закордонний паспорт.
  5. Страховий медичний поліс.

Разом із тим, можуть знадобитись й інші документи. Так, наприклад, ті особи, котрі їдуть в Польщу у відрядження також повинні мати із собою завірену довідку із місця своєї праці. Така обов’язково видається на офіційному бланку конкретної установи чи компанії. В ній міститься інформація про працівника.

Читайте також:  Новые правила получения польской визы в 2020 году

Ті ж, хто хоче виїхати на роботу, повинні мати запрошення.

Що потрібно

Особливості процедури

Нові правила отримання польської візи для роботи передбачають внесення основних даних про працівника в єдиний реєстр працівників з іноземним громадянством. Така база даних створена задля посилення контролю над процесами міграції всередині країни, а також заради уникнення ймовірних махінацій чи правопорушень. Реєстр, як передбачається зараз, повинен вміщувати інформацію про місце роботи того чи іншого іноземця, його форми візи, дати, до котрої людина може перебувати на території РП тощо.

Працевлаштуватись та легально перебувати на території сусідньої держави з нового року українці зможуть лише в тому разі, якщо в них на руках буде польська робоча віза 2019. Для самих польських працедавців сам механізм запрошення дещо ускладнюється. Попередньо роботодавець повинен довести, що на його вакансію не було змоги (чи охочих) взяти саме поляка, а тому він запрошує українця. Окрім цього, за кожного запрошеного в країну іноземця працедавець офіційно зобов’язаний заплатити 30 злотих.

Робоча віза

Робоча віза

Для оформлення робочої візи правила для українців, в принципі як і для інших іноземців, залишаються стандартними. Для початку потрібно звернутись в будь-який візовий центр в своєму регіоні, або в консульство чи посольство. Щоб довго не стояти в черзі і не витрачати дарма часу, краще заздалегідь зареєструватись (забронювати зустріч) на сайті: https://secure.e-konsulat.gov.pl/.

Прибути на зустріч потрібно із такими паперами:

  • фото (стандартне для подібної документації – 35 на 45 мм);
  • заповнена анкета (можна скачати в мережі та самостійно заповнити вдома, або ж зробити це вже у ВЦ);
  • копія основної (першої) сторіночки паспорту закордонного; в самому документі повинно бути хоча б ще 2 сторіночки вільні для розміщення візових марок;
  • усі основні сторінки українського паспорту;
  • підтвердження медичного страхування (хоча б на суму 30 тис. євро);
  • документальне підтвердження реальної причини в’їзду на територію Польщі, наприклад запрошення чи сам дозвіл на роботу;
  • квитанція про виконання оплати так званого консульського збору.

Важливо! Страховку краще оформляти тільки у тих приватних компаніях, котрим в Україні довіряє польське посольство. Перелік таких компаній можна дізнатись на вище вказаному ресурсі. Окрім цього особливу увагу також потрібно приділити терміну дії самого полюсу. Він повинен охоплювати увесь той час протягом котрого іноземець перебуватиме та території РП.

Польська віза і Чехія

Багатьох українців також цікавить чи можливою є робота по польській візі в Чехію в 2019 році. Відповідно до чеського, польського та й взагалі міжнародного законодавства, іноземець має право перебувати протягом певного періоду на території лише тієї держави, яка видала йому необхідний дозвіл. Таким чином, стає зрозуміло, що офіційно працевлаштуватись в Чехії із візою Польщі неможливо.

Читайте також:  Класифікатор професій в 2018 році в Україні

Оскільки заробітна плата в Чехії значно вища, а вакансій – в рази більше, аніж у РП, українці частенько свідомо порушують закон. Досвід багатьох співвітчизників показує, що чехи не надто ретельно слідкують за документами іноземців, а тому працювати з дозволами інших країн у них цілком реально, щоправда не законно.

Польська віза і Чехія

Шопінг в РП

Оскільки Республіка Польща – це вже давно частина Євросоюзу, тому цілком зрозуміло, що у цій країні без жодних проблем можна придбати найрізноманітніші товари європейського виробництва. Відправляються на шопінг в РП українці за якісним одягом та взуттям відомих брендів, рибними, м’ясними, сирними смаколиками, чаєм та кавою, довговічною технікою, а також текстилем, меблями, будівельними матеріалами, іграшками і, навіть, автомобілями. Віза на закупи до Польщі 2019 оформляється набагато швидше та простіше, аніж інші різновиди. Основне, що знадобиться охочому її отримати, – подати у візовий центр основну документацію. Щоправда, особам безробітнім, а також тим, що не мають достатнього прибутку, навряд чи вдасться її оформити. В окремих випадках польська сторона може вимагати наявність квитків в обидві сторони чи підтвердження бронювання місця в готелі.

Право на виготовлення такої, на жаль, мають не усі громадяни України, а лише жителі західних та деяких центральних областей. Насправді, така вимога є досить логічною та зрозумілою, адже Україна – велика країна і перетинами її більшу частину заради того, щоб придбати, скажімо кросівки чи блендер – не раціонально.

Оформляючи такий документ вперше, навряд чи іноземцю вдасться насолоджуватись мандрівкою довше, аніж 7 діб. Проте, якщо візит був успішним і не було жодних інцидентів, можна подавати документи повторно та розраховувати на візу із терміном 6 місяців чи, навіть, і цілий рік. Приймати рішення консул буде в індивідуальному порядку та досить суб’єктивно.

Шопінг в РП

Воєводська віза 2019

Звісно, більшість заробітчан мріє про те, щоб отримати так звану воєводську візу. Така, на відміну від інших, дає право іноземцю перебувати на території країни протягом року. При цьому, можна вільно при потребі перетинати кордон та повертатись назад, або ж бути в Польщі безперервно.

Для оформлення такої також потрібне запрошення від поляка. На відміну від інших різновидів, оформляється такий документ за місцем оформлення запрошення. Таким чином, конкретний поляк запрошує до себе українця, а також «ручається» за нього. Той, хто запрошує, повинен забезпечити іноземцю комфортні умови проживання, а  також легальний прибуток. Така інформація може перевірятись спеціальними контролюючими комісіями.

Подорож по Європі та віза у Польщі

Варто зазначити, що з робочою візою Республіки Польща наші співвітчизники мають право працевлаштовуватись виключно у цій країні. Разом із тим, законодавство ЄС дає їм право вільно перетинати кордон із країнами Шенгену. Робити таке можна протягом 3-х місяців кожних півроку.

Читайте також:  Строкова військова служба 2018 в Україні

В’їжджати на територію країн, котрі не підписали шенгенського договору, не можна. Варто нагадати, що до таких відносяться зокрема й Великобританія та Ірландія.

Скільки часу та грошей потрібно на процедуру оформлення?

Як правило, візові центри та консульства працюють доволі оперативно. Якщо усі документи в порядку і до іноземця немає особливих чи додаткових запитань, то візова марка може з’явитись і закордонному паспорті всього лише за 5-7 днів. Якщо ж є якісь підозри чи уточнення, або подання документів збігається із державними святами, процес прийняття рішення може розтягнутись на 30 календарних днів.

І тільки в одиничних випадках розгляд справи затягується на 2 місяці.

Якщо людина має дуже термінові справи в РП, то в порядку виключення його питання розглядається протягом трьох діб.

Що ж стосується фінансової сторони, то вона дуже відрізняється для різних громадян колишнього СРСР. Так, наприклад, для білорусів та українців консульський збір взагалі не застосовується. Громадянам РФ, а також Грузії, за подання документації доведеться заплатити по 60 євро. У разі відмови у видачі візи ці кошти не повертаються.

Якщо іноземці звертаються до послуг певних візових центрів, то їм доведеться витратити додаткові кошти. Для українців та білорусів така «такса» становить лише 15 євро,3 а от для росіян – 20-23 євро.

Чому відмовляють?

Відмовити поляки громадянам інших країн можуть через:

  • фіктивність запрошення;
  • виявлення неправдивих даних в анкетах чи в документах;
  • помилки в поданих документах, або їхній недостатній склад;
  • не переконливе обґрунтування мети поїздки;
  • депортація.

Звісно, до основних причин також варто віднести і порушення проходження митного кордону.

Прийняту рішення іноземець має змогу оскаржити. На подання апеляційної заяви йому відводиться 7 діб.

Наприкінці варто також звернути увагу та не, що українці самостійно повинні відслідковувати термін дії запрошення до Польщі. Якщо він завершиться, перебувати в чужій країні вже не можна. В іншому разі це загрожує штрафами та депортацією.

Подорож по Європі та віза у Польщі
Це буде цікаво:

Залиште коментар:

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *